joi, 11 martie 2010

SECŢIA DE ISTORIE-ARHEOLOGIE A MUZEULUI OLTENIEI, REDATĂ CIRCUITULUI EXPOZIŢIONAL

Zi festivă, ieri, pentru Muzeul Olteniei din Craiova, dar şi pentru întreaga comunitate locală. S-a inaugurat noua clădire expoziţională a acestei instituţii, eveniment la care au participat oaspeţi de seamă, precum dr.
Ion Opriş – secretar de stat în Ministerul Culturii, Ion Olaru – directorul Complexului Naţional Muzeal “Astra” din Sibiu, Paula Popoiu – director al Muzeului Naţional al Satului din Bucureşti, muzeografi, profesori universitari de la Craiova, studenţi, dar şi autorităţi locale: Cristinel Iovan – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, prof. univ. dr. Daniela Tarniţă – preşedinta Comisiei pentru Cultură, dar şi consilierii judeţeni.

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Vă felicit atât eu, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, pentru ce aţi organizat astăzi şi pentru faptul că într-o perioadă de criză, în care oamenii sunt preocupaţi de ceea ce se întâmplă, de lipsa locurilor de muncă, reuşim ca în municipiul Craiova şi judeţul Dolj să inaugurăm un monument cultural deosebit. Sper ca această expoziţie din noul sediu să fie vizitată de câţi mai mulţi oameni, astfel încât să vadă, pe de o parte, colaborarea pe care o aveţi cu alte muzee din ţară, iar pe de alta modul în care colectivul reuşeşte să pună în valoare această investiţie. Sper ca expoziţiile viitoare pe care le organizaţi să reuşească să scoată la iveală patrimoniul deosebit pe care îl gestionaţi ».

„Noua clădire reprezintă una dintre bijuteriile culturii doljene şi ale culturii naţionale. Avem parte astăzi de inaugurarea unui spaţiu pe care ni l-am dorit cu toţii, un spaţiu de care puţini se mai bucură în zilele noastre, din motive economice, financiare. În urmă cu un an şi jumătate, pe locul noii clădiri era o grădină a muzeului, un loc pe care îl gestionam foarte greu pentru că de multe ori era o groapă de gunoi a craiovenilor. Aveam probleme pentru că era o bună portiţă de intrare în clădirea cea veche, aşa că am gândit că poate e momentul să facem ceva şi cu această zonă a Muzeului Olteniei. Aveam foarte mare nevoie de această clădire, pentru că vechiul edificiu avea probleme serioase de structură, care provocau frisoane. Numai un pic să se fi mişcat pământul şi clădirea risca să se prăbuşească peste vizitatori, peste colegii noştri. Acolo aveam un patrimoniu uriaş”, a spus Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei.

Sursa: Cuvantul Libertatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu