duminică, 28 februarie 2010

Protest internaţional privind limitarea investigării crimelor comunismului în România

Personalităţi marcante ale militantismului anticomunist din Europa şi din lume şi-au exprimat vineri, 25 februarie 2010, la Praga, în cadrul conferinţei internaţionale Crimes of the Communist Regimes, îngrijorarea faţă de modificarea misiunii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, prin eliminarea, de către Guvernului României, a funcţiilor de investigare a crimelor comunismului şi de depunere de sesizări penale, în vederea anchetării vinovaţilor pentru aceste crime. De asemenea, participanţii la conferinţă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de tentativele de restrângere a activităţii Institului pentru Studierea Regimurilor Totalitare din Republica Cehă.
Noi, subsemnatarii, şi instituţiile pe care le reprezentăm, ne exprimăm deosebita îngrijorare în legătură cu recentele evenimente din Republica Cehă şi din România care vor să reducă activitatea instituţiilor menite să investigheze şi să dezvăluie crimele comunismului, anume Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare (Republica Cehă) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Considerăm că aceste instituţii şi activităţile lor trebuie întărite şi susţinute pentru a asigura condamnarea crimelor comunismului şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Aceste instituţii sunt esenţiale pentru a trage învăţămintele necesare prevenirii unor noi regimuri totalitare în viitor.

Considerăm, de asemenea, deosebit de important, să atragem atenţia şi să facem cunoscute atrocităţile care au fost comise în numele comunismului în Europa, precum şi pe cele care încă sunt comise în ţări unde comunismul este la putere.

Declaraţia a fost semnată de aproximativ 100 de personalităţi, printre care îi menţionăm pe:
Göran Lindblad (Suedia), Preşedinte al Comitetului de Afaceri Politice al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,
Sandra Kalniete (Letonia), fost disident al regimului comunist, Membru al Parlamentului European,

László Tökés (România), fost disident al regimului comunist, Membru al Parlamentului European
Harry Wu (USA), disident şi fost deţinut politic în China, Director Laogai Research Foundation, Washington, D.C.
Vytautas Landsbergis (Lituania), fost disident al regimului communist şi fost Preşedinte al Lituaniei, Membru al Parlamentului European
Emanuelis Zingeris (Lituania), Preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Evaluarea Crimelor Regimurilor de Ocupaţie Nazist şi Comunist în Lituania.
Nikita Petrov (Rusia), Vice-Preşedinte Memorial International Historical Enlightenment Human Rights and Humanitarian Society, Moscova
Naděžda Kavalírová (Czech Republic), Preşedinte Confederaţia deţinuţilor politici din Republica Cehă.
Martin Mejstřík (Czech Republic), lider al Revoluţiei de Catifea, fost senator al Republicii Cehe.
Vasil Kadrinov (Bulgaria), Director, Hannah Arendt Centre Bulgaria
Marina Jelić (Serbia), Director Executiv, Center for Peace and Democracy Development

Sursa: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu