sâmbătă, 12 decembrie 2009

Amza Pellea - zaibărul de Băileşti comemorat ieri de 700 de persoane

Un articol despre Amza Pellea la comemorarea a 26 de ani de la plecarea acestuia dintre noi.

700 de oameni s-au strâns ieri seara în centrul oraşului Băileşti, ca să aprindă câte o lumânare şi să-i trimită în ceruri un gând bun unul dintre cei mai importanţi actori români, Amza Pellea.

A trecut un sfert de secol din 12 decembrie 1983, când s-a stins actorul care a animat nenumărate personaje de teatru şi de film şi l-a creat pe Nea Mărin, olteanul care se lupta cu o lume ostilă: armata, “airoplanul”, “cinematografu’” sau “timpul probabel”. În tot acest timp, prezenţa lui în memoria românilor nu s-a estompat deloc. Dimpotrivă, ea s-a permanentizat, calităţile actorului şi omului Amza Pellea fiind suficient de puternice pentru a-i asigura un loc de neclintit în inimile românilor de pretutindeni.

Amza Pellea, regretatul actor ce i-a încântat pe cinefili cu peste 50 de personaje, în filme care au scris istoria cinematografiei româneşti, este comemorat în aceste momente printr-un eveniment important organizat la Băileşti, judeţul Dolj, unde s-a născut şi a copilărit. Nea Marin a rămas o pledoarie pentru virtutea salvatoare a umorului. Un personaj care nu plictiseşte, nu e redundant, nu se repetă pe sine, ci se inventează în fiecare scenetă, a schimbat alb-negrul oferit de micul ecran într-o epoca de tristă amintire. S-a aşezat deasupra ei şi a ironizat-o înţelegător, când dulce, când amar.

Sergiu Nicolaescu spune că Nea Mărin e un rol creat de Amza Pellea, un actor care nu poate fi înlocuit:
“Amza putea să joace orice”.

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931. A fost profesor la IATC. Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei româneşti.

Amza Pellea, s-a stins din viaţă pe 12 decembrie în 1983, la vârsta de 52 de ani. Nici până astăzi nu sunt pe deplin cunoscute condiţiile în care actorul a părăsit scena vieţii sale. Unele surse afirma ca marele actor s-ar fi stins din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele susţin că ar fi fost ucis de Securitate, deoarece, în scheciurile sale, ironiza regimul comunist.
ţi
Sursa: Ramona GABROVEANU, Ediţie Specială

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu