marți, 29 iunie 2010

Bibeştii

Casa Bibescu din Parc - reper printre amintirile „proprii şi personale“, dar şi reper istoric care ne aminteşte tuturor un nume ce face parte din istoria Românilor: Gheorghe Bibescu...

Restul articolului aici.

Sursa: Gazeta de Sud.

sâmbătă, 26 iunie 2010

ARHEOLOGUL DOREL BONDOC A RELUAT CU SUCCES SĂPĂTURILE LA CIOROIU NOU

A zecea campanie de săpături de la Cioroiu Nou a debutat cu o nouă descoperire de senzaţie: un inel cu cap de şarpe, lucrat cel mai probabil în argint, prima astfel de piesă găsită vreodată în Oltenia.

Restul articolului aici.

Sursa: Editie Speciala.

joi, 24 iunie 2010

De prin lume adunate....

Un site interesant, cu si despre Balcani, facut de oameni din Balcani - Balkan Travellers.

luni, 21 iunie 2010

Salonul Naţional de Fotografie-Document – Craiova, 2010

Mai jos, puteţi vedea imagini de la Salonul Naţional de Fotografie-Document – Craiova, 2010,desfăşurat între 15-20 iunie în Piaţa „Mihai Viteazul”. Evenimentul a fost reflectat şi în ziarul Gazeta de Sud.
























luni, 7 iunie 2010

Sărbătoarea pandurilor, la Cerneţi

Tineri costumaţi în panduri au venit, ieri, în satul Cerneţi, aflat la circa trei kilometri de Drobeta Turnu Severin, unde are loc sărbătoarea anuală închinată revoluţionarului Tudor Vladimirescu.

Restul articolului aici.

Sursa: Gazeta de Sud.

marți, 1 iunie 2010

Comoară neolitică, descoperită la Almăj

Săpăturile pentru construirea unei pivniţe, în curtea unui localnic din comuna doljeană Almăj, au scos la lumină o aşezare veche de aproximativ 5.000 de ani, din perioada colonizării indoeuropene.

Restul articolului aici.

Sursa: Gazeta de Sud.

Urme ale civilizatiei hallstattiene descoperite la Salcia - judetul Dolj

La marginea satului Salcia, in locul numit intre paduri a fost descoperita o veche asezare, cenusar sau zolnikii, care se presupune ca dateaza din anii 3200 - 3300 i.Hr., sfirsitul epocii bronzului si inceputul epocii fierului.

Restul articolului aici.

Sursa: Gazeta de Sud.

Cetăţuie din epoca romană, descoperită la Lipovu – Dolj

O cetate îngropată în pământ, o mănăstire ascunsă într-o pădurice, rămăşiţele unei civilizaţii de neolitic sunt doar câteva dintre misterele care aşteaptă să fie elucidate. Toate acestea se găsesc în Lipovu, o comună cu o mare încărcătură istorică, pe care nici localnicii nu o cunosc în totalitate. La rândul lor, istoricii sunt uimiţi de bogăţia dovezilor arheologilor, însă lipsa fondurilor nu le permite acestora să scoată la suprafaţă elemente care ar putea reconstitui o civilizaţie de mult apusă.

Restul articolului aici.

sursa: Editie Speciala.

Colegiul “Carol I”, înălţat peste morţi

Lucrările de consolidare a aripii estice de la Colegiul Naţional (CN) “Carol I” au scos la suprafaţă, pe lângă puţul adânc de 10 metri, încă două descoperiri de mare importanţă pentru arheologi şi istorici. Un cavou de doi metri lungime şi un metru şi jumătate adâncime a fost identificat la parterul unei săli de clasă de muncitori, în timp ce încercau să ridice o grindă. La câteva zile distanţă de descoperirea cavoului, săpăturile au scos la iveală un document îngropat acolo pe timpul regelui Ferdinand I, când colegiul a fost extins.
Mai multe detalii aici.
sursa: Editie.ro